Frågor & Svar

Klädsel:
När du kommer till oss i Sonakull för en ridtur är det bekväm klädsel efter väder som gäller.

Tänk på att aldrig använda samma klädsel eller utrustning i olika stall utan att tvätta emellan! Risken för smittspridning av t.ex. Kvarka eller andra infektionssjukdomar kan på detta enkla vis helt undvikas! 

Ridhjälm finns att låna.

Långbyxor rekommenderas och gärna en grövre sko eller känga, gymnastikskor fungerar också under vår och sommar. En långärmad skjorta är skön att ha i skogen även om det är varmt både som skydd mot insekter och när vi rider i tätare vegetation.

När det är kyligt, fryser du om fingrar och tår först så ta på dig ordentligt, bättre lite för varm än att bli spänd i kroppen av kyla. Regnkläder behöver du såklart ha med om det är risk för regn. Ska du följa med ut på en längre tur med stopp vid Trailcamp Stall Sonakull? Ta med badkläder när det är läge för ett dopp i vår lilla och enskilt belägna skogsgöl!

 Ridvana:
 För att underlätta för dig att välja rätt äventyr, har vi delat in ridvana i 4 olika nivåer.

 • Nivå 0 = Obetydlig tidigare erfarenhet av hästar och ridning.
 • Nivå 1 = Du har provat på att rida. Kan du ännu inte balansera dig i lättridning när hästen travar, kommer ridningen för hela gruppen att begränsas till skritt. Eller du kanske har någon annan typ av funktionsnedsättning som vi behöver anpassa ridningen efter.
 • Nivå 2 = Du kan på en stabil häst följa med i skritt, trav ( lättridning) och galopp ute i terrängen.
 • Nivå 3 = Du kan rida olika typer av hästar på egen hand i terräng och har god kondition.

Alla ska känna sig varmt välkomna att följa med på äventyr oavsett vilken nivå du  tillhör just nu. Du får alltid en genomgång om hur det fungerar och det  förväntas av dig att du hanterar din häst på egen hand i terrängen, det fungerar inte att bara ”åka med”. Just därför utvecklar du också din förmåga med varje äventyr.  Ridstilen är westerninspirerad eftersom det är en ridstil som är enkel att förmedla och som passar bra i terrängen. Har du ännu inte förmågan att balansera dig i arbetstrav genom att rida lätt, får du räkna med att vi för hästarnas skull håller nere tempot.  Det är alltid minst en ridguide med på turen som kan svara på frågor och berätta om det som dyker upp i naturen längs vägen.

Åldersgräns:
Att umgås med hästar har ingenting med ålder att göra. Därför har vi inte någon generell åldersgräns för turridning. Däremot är sadlar anpassade för vuxna vilket gör att mindre barn inte alltid når ner i stigbyglarna. Haflingerhästar är också kraftigt byggda även om de inte är så höga och det kan var mycket häst att hålla reda på för en mindre person.  Tänk på att det är stor skillnad att rida inne i ett ridhus eller manege och helt fritt ute i skogen. Vill du ta med ett mindre barn ut på en fantastisk naturupplevelse med hästar, går det bra att som vuxen gå med vid sidan om, förutsatt att det passar med resten av gruppen, du bör vara van att hantera hästar själv. Barnet behöver var stort nog att hålla balansen bra på egen hand i sadeln och orka att vara med under hela aktiviteten.

Det kan hända att vi sätter åldersgräns av andra skäl på specifika turer eller kurser.

Viktgräns:
Generellt kan man säga att en häst inte ska behöva bära mer än 20% av sin egen kroppsvikt vilket i vårt fall motsvarar ca. 90 kg inklusive utrustningen.  Andra faktorer som påverkar är också hur väl du balanserar dig på hästen, vilket tempo, hur länge och i vilken typ av terräng vi rider. Därför vill vi inte ange en exakt viktgräns. Ligger du på gränsen för vad som är ok ser vi det som vårt ansvar att anpassa tempo och ridtid för att våra hästar ska ha det bra.

Ridgruppens storlek:
Baserat på egna erfarenheter från ridresor världen över anser vi att en bra ridgrupp består av 5-6 personer. Du kan boka din tur ensam eller i par men får räkna med att vi gör vårt bästa för att fylla på med fler gäster upp till 6 personer.

Kost & Logi:
Vid vår grillplats, vackert belägen vid en helt ostörd skogsgöl, eller grillstugan vid dammen mitt i hästarnas naturbete, lagar vi vår mat tillsammans på det stora stekfatet över öppen eld eller kokar kaffe i den väl använda kitteln. I kretsloppshuset strax utanför stallet finns en mysig matplats där du i vissa fall serveras lunch eller kan köpa kaffe och dricka. Har du behov eller önskemål som vi behöver ta hänsyn till när det gäller kost & logi? Meddela oss vid bokning så ordnar vi det!

Det går bra att beställa extra portioner om ni är fler i resesällskapet än de som rider och ändå vill umgås runt elden. Det finns gott om vandringsstråk i omgivningarna för medföljande gäster under tiden som ridningen pågår.

Vildmarkslunch tillagad vid elden 140 kr/person
Lunch vid kretsloppshuset på gården 112 kr/person
Kaffe vid elden 56 kr/person

10 minuters promenad från stallet hittar du Forest & Lake Hideaways vildmarkscamping där du kan hyra 2-bäddsstuga eller elplats för husbil, husvagn. Det går också att tälta i nära anslutning till servicefacilliteter med kök, dusch och toalett. Campingen är ansluten till SCR och du behöver ett Camping Key Europe Card för att hyra plats. Kontakta oss gärna med dina önskemål om du vill ha fler tips.

Försäkring:
Ingenting är riskfritt här i världen, som tur är händer det mycket sällan att någon av våra gäster skadar sig. Skulle ändå olyckan vara framme är du försäkrad genom en försäkring för olycksfall som uppkommit/orsakats av hästen i samband med ridning eller skötsel, läs mer om villkoren här: Agria Incident. Självrisken betalas av den olycksdrabbade och försäkringen går inte att kombinera med reglering från andra, egna försäkringar t.ex. hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring via arbete eller fackförening. Stall Sonakull har även en ansvarsförsäkring.

Betalning:
Vid bokning får du faktura tillsammans med bokningsbekräftelse (mailas). Du betalar antingen med hjälp av räkningen, med swish eller kontant på plats senast samma dag som ditt ridäventyr börjar. Vi har även möjlighet att ta kortbetalning.
Företag och organisationer kan faktureras med 30 dgr. kredit.

Om och Avbokningsvillkor:
Huruvida olika väder är ett hinder eller ej är högst individuellt. Vi ställer inte in planerade äventyr p.g.a. väder om vi inte anser att det är direkt olämpligt att rida av  säkerhetsskäl. Det kan ju ändå hända att du vill boka om din tur pga. dåligt väder eller annan orsak. Bokar om ditt besök gör du absolut senast 2 timmar innan utsatt starttid men gärna såklart så tidigt som möjligt. Det tillkommer ingen ombokningskostnad. Du kan avbokade ditt äventyr senast 24 timmar innan utan kostnad. Avbokning senare än så eller utebliven ankomst debiteras fullt ut.

 

Kontakt Ulrika Sonakull

6 reaktion på “Frågor & Svar

 1. Helena Frank

  Hej!
  Är intresserad av ridtur med 3 tjejer, 9,10 o 11 år med ca. 1 1/2 års ridvana på ridskola och 2 vuxna utan ridvana men med hantering runt om vid ridning på ridskola😀 hur och vilken nivå skall vi välja och när i tiden finns det platser?
  Mvh Helena

  Svara
  1. Ulrika Sonakull Inläggsförfattare

   Hej Helena! Jag skulle gissa att ni passar bäst i nivå 1. Nu spelar inte det så stor roll eftersom ni fyller en egen grupp och vi anpassar upplevelsen såklart helt efter er nivå. Tänk på att hästarna blir stora att hantera för er 9-åring med så pass lite ridvana, kanske är det läge att någon av er vuxna hjälper till från marken under turen? Det är stor skillnad att rida helt på egen hand i skogen jämfört med att rida lektion i ett ridhus eller på bana. Just nu kör vi bara Take a break trail ride, fredag, lördag eller söndag 13.00-15.00. Kommande lediga datum som det ser ut just nu: 13, 20, 21, 22, 27, 28 november. Kan det vara något som passar er?

   Svara
 2. Susanne Gustafsson

  Hej! Jag tänkte ge bort presentkort för en turridning.
  Ev. att jag kanske kan få till en grupp på 4-6 personer troligen med lite blandad
  ridvana, vi är några som är vana ryttare men alla har testa turridning tidigare.
  Gärna med grillning eller liknande under turen.
  Hur långa är turerna?
  Hur långt innan behöver man boka, har ni lediga dagar tex i april/maj?

  Med vänlig hälsning Susanne

  Svara
  1. Ulrika Sonakull Inläggsförfattare

   Hej Susanne! Presentkort är enkelt att ordna och en uppskattad present, bara skicka ett mail om vilken tur eller valfri summa du vill ge bort och adress vart vi kan posta kortet tillsammans med räkning. Den tur som innehåller grillning heter Outback trail ride, du hittar all info om innehåll, längd och pris här: http://www.stallsonakull.com/turridning/outback-trail-ride/ Just nu bokar vi upp för weekendpaketen i April/maj, vi släpper bokningen för kortare turer på helger från den 6 Mars. Ursäkta att du fick vänta på svar, vi är just tillbaks från Göteborg Horseshow där vi ställt ut på mässan 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.