Presentkort

Ge bort en upplevelse i form av guidad turridning till en vän som uppskattar djur, natur, lantliv och hästar. Vi vågar lova att det blir en uppskattad gåva. Presentkortet är giltigt i ett år. Beställ via mail och tala om vilken tur du vill ge bort. Du får Presentkort tillsammans med faktura till den postadress du anger och när räkningen är betald är presentkortet aktiverat. Enkelt och smidigt precis som det ska vara! Mottagaren hör sedan av sig själv för att boka ett passande datum. Det kan vara en bra idé att slänga ett öga under fliken Frågor & Svar så presenten blir den uppskattade överraskning som du tänkt.

Du kan också  såklart ge bort presentkort på valfri summa att använda antingen för turridning eller i webbutiken. 

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

 Ge bort presentkort med turridning

Take a break Trail ride

Att få komma ut på guidad tur i vår fina natur med hästar är ren och skär medicin för kropp och själ. Här har vi fokus på avkoppling och närvaro, ” Take a Break ” från vardag och stress. Ridning och tempo anpassas efter förutsättningarna i gruppen så tala om vilken nivå du tillhör vid bokning. Ibland är det en skrittpromenad som passar bäst, är alla ryttare i nivå 2/3 så kan det vara avkoppling att rida i andra gångarter också.

Take a break Trail ride är en kortare tur och ett bra sätt att fylla på med ny energi. Du spenderar ca. 2 timmar på gården varav ca. 1 timma till häst, resten av tiden lägger vi på förberedelse och instruktioner och vi berättar gärna allt du vill veta om hästar. Här har vi fokus på avkoppling och närvaro, ” Take a Break ” från vardag och stress. Under sommartid kan den här turen passa bra som prova-på-ridning för dig som saknar ridvana. Har du ännu inte förmågan att balansera dig i lättridning under trav, får du räkna med att vi för hästarnas skull håller oss till skritt under turen. Ridning och tempo anpassas efter förutsättningarna i gruppen så tala om vilken nivå du tillhör vid bokning så vi får möjlighet att matcha dina förväntningar.

Pris: 395 kr/pers.  

 

Oktober – Mars:

11:00 Rätt klädd kan också vintern vara en fin tid att spendera i skogen tillsammans med härliga haflingerhästar och goda vänner. Under den här tiden på året passar Take a break Trail ride bäst för dig med ridvana. Du bör kunna rida lätt i trav för att vara tillräckligt följsam. Vi börjar vår tur med en genomgång av ridstilen som är westerninspirerad och justerar utrustning för bästa komfort och säkerhet. Du får den hjälp du behöver för att kunna ansvara för kommunikationen med din häst. Ridningen är oftast lite tuffare så här års eftersom hästarna dels har mer energi och underlaget ofta är mer krävande. Ibland passar det bäst att ta det lugnt, t.ex. när det är lerigt och halt eller hårt och fruset, ibland går det bra att låta snön yra runt hovarna när vi tar oss fram med god fart. Kommunicera med oss vid bokning angående förutsättningarna så vi får möjlighet att matcha dina förväntningar.

13:00 Framåt eftermiddagen är vi tillbaks på stallbacken, lagom trötta och lyckliga. Du väljer själv om du vill stanna en stund och hjälpa till att ta hand om din häst efter ridturen.

Pris: 395 kr/pers.

Boka till eldstaden/rökhuset för att laga egen brunch över öppen eld innan turen! Ved, tillgång till Muurika och kaffekittel ingår. Här hittar du recept. 09:30-11:00, 150 kr.

Traditionell svensk eftermiddagsfika med kaffe, te eller varm choklad. vetebröd, mjuk kaka och småbröd eller frukt. Bokas tillsammans med ridningen och avnjuts efter turen på lämplig plats beroende på väder.  56 kr/pers.

 Vill du rida på tur regelbundet? Köp 5 turer åt gången för 1200 kr!
(Erbjudandet är personligt och kan inte delas av flera personer)

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

   

  

Här hittar du mysigt boende sommartid i campingstuga på promenadavstånd från stallet.

cozy cabin for two

Björsbo Forest & Lake Hideaways.

Outback Trail ride

Den guidade ridturen som vi kallar Outback Trail ride, tar oss genom skog och äng på små stigar och skogsvägar, förbi någon liten by och porlande vattendrag. Hästarna sätter vant sina hovar på rätta stället när vi tar oss fram genom den kuperade och omväxlande terrängen som är typisk för västra Småland.

11:00 Vi börjar vårt äventyr med en genomgång av ridstilen som är westerninspirerad och justerar utrustning för bästa komfort och säkerhet. Du får den hjälp du behöver för att kunna ansvara för kommunikationen med din häst, det fungerar mindre bra att bara “åka med”. Första timman i sadeln är lugn och avslappnad för att alla ska kunna hänga med oavsett tidigare erfarenhet och för att du ska få chans att lära känna din häst på ett bra sätt.

12:30 Så här dags uppskattar de flesta en bensträckare och något lätt att stoppa i magen för att fylla på energinivån, pausen är ca. 30 min. på väl vald plats.

Sista timman till häst delar vi upp oss i två ridgrupper om det behövs. Den ena gruppen ökar tempo och svårighetsgrad, här behöver du ha bra balans och kondition samt kunna rida lättridning i trav. (Trava utan att skumpa i otakt med hästens rörelse, tidigare ridvana krävs  för det) Den andra gruppen fortsätter i samma tempo och svårighetsgrad som tidigare.

14:00 Framåt eftermiddagen är vi tillbaks på stallbacken, lagom trötta och lyckliga. Du väljer själv om du vill stanna en stund och hjälpa till att ta hand om din häst efter ridturen.

Pris: 795 kr/pers.              

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

   

Här hittar du mysigt boende i campingstuga på promenadavstånd från stallet.

cozy cabin for two

Björsbo Forest & Lake Hideaways

Trail ride Weekend

Hästen sätter vant sina hovar på stigen som tar oss genom skog och mark, förbi ett porlande vattendrag och upp över en ås i ett kuperat landskap. Dina lungor fylls av syrerik luft och ditt hjärta av lycka över att vara ett med naturen.

Ridstilen är western trail ride vilket passar utmärkt för hästtypen och långritt. Haflingerhästen kommer ursprungligen från sydtyrolen och är en robust men smidig arbetshäst i storlek som en D-ponny. Vi uppmanar alltid våra gäster att ta ansvar för kommunikationen med hästen och därför är de lyhörda och uppmärksamma på dina kommandon. Det gör ridningen till ett avslappnat samspel precis som det ska vara på guidad turridning. trailrideweekend2018.pdf

Dag 1

Från 15:00 Incheckning på Björsbo Forest & Lake Hideaways

18:00 -20:00 Guidad kvällstur där vi stämmer av att allt fungerar med häst och utrustning. Turen motsvarar Take a break trail ride.

Dag 2

11:00 – 16:00 Guidad långritt med lunch, turen motsvarar innehållsmässigt  Outback Trail ride

Dag 3

10:00 – 12:00 Guidad förmiddagstur motsvarande Take a break trail ride. Utcheckning.

 

Boende och mat

Du bor bekvämt i nyrenoverad campingstuga. Det är 2 bäddar/stuga bäddade antingen som dubbelsäng eller enkelsängar. Sänglinne och handduk ingår. Värmeelement, vattenkokare och ett eget litet kylskåp finns i campingstugan. Delad dusch, toa och kök finns i intilliggande servicebyggnad.

Mat för hela helgen finns förberedd i det gemensamma köket från kvällsmat första kvällen
till frukost andra morgonen.

Från din stuga har du 100 meter ner till sjön. Vid bryggan ligger ekan förtöjd när du vill ta en roddtur. I den vedeldade bastun alldeles bredvid värmer du dig innan och efter doppet i sjön om du vill. Till stallet är det 10 minuters  härlig promenad, perfekt som uppvärmning innan och stretching efter din ridtur.

Pris: 2.495 kr/pers.

Tillgängliga datum:

  • September 21-23, 2 platser kvar

Välkommen att boka ditt Småländska äventyr i sommar! 

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

   

cozy cabin for two campingstuga Björsbo

 

 

Gruppaktivitet

Boka en gruppaktivitet när du vill utmana ditt gäng!

Att prova på turridning med ditt team handlar inte om att utöva ridsport. Det är en guidad gruppaktivitet som ger dig och ditt gäng en spännande, utvecklande och trevlig stund tillsammans med hästar på den Småländska landsbygden. Hästar är stolta och vackra varelser som trots att vi representerar rovdjur i deras medvetande, ödmjukt släpper oss in på livet. Känslan när du märker att hästen väntar på dina kommandon är en känsla av ömsesidig respekt och trygghet. Härifrån bygger vi upp ditt och dina vänners äventyr till rätt nivå och utmaning för er. De fina och varierade ridvägarna tar oss genom skog och mark i en kuperad terräng. Hästens välutvecklade förmåga att känna av känslor och sinnesstämning speglar snabbt gruppens förmåga att fokusera på rätt resultat. Förutbestämda roller i gruppen kan komma att helt sakna betydelse och du upptäcker inte så sällan oanade talanger bland dina vänner, även för dom själva!

Efter gemensam genomgång med instruktioner och förberedelser, rider vi ut en kortare tur i skogen i mindre grupper om 4-6 personer åt gången, turen anpassas helt efter gruppens förmåga som helhet och vi tvingar aldrig upp någon som känner att de hellre stannar på marken även om målet alltid är att deltagarna ska känna förtroende för situationen och utmana sig själva på rätt nivå. Du väljer med fördel att kombinera besöket med antingen  kokekaffe över elden eller utomhusmatlagning. Då har övriga deltagare en given uppgift under tiden som en del av gruppen är ute på tur.

Se till att avsätta tillräckligt med tid, den här aktiviteten tar oftast ca. 3-4 timmar och observera att det finns en del praktiskt att ta hänsyn till som t.ex. viktgräns mm. Du hittar all praktisk info under Frågor & Svar

Pris: 380 kr/pers.

Utomhusmatlagning 140 kr/pers.
Kokekaffe vid elden 56 kr/pers.  

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

 

Hästunderstödda aktiviteter

Att använda sig av flera hundra kilo häst för ömtåliga personer med smärta, stress och ångest är kanske inte det första man tänker på som behandlingsmetod.
Men så kallad hästunderstödd terapi visar att samspelet människa och djur kan påverka både kropp och själ.

I Sonakull bedriver vi i blygsam skala hästunderstödda aktiviteter i sammarbete med etablerade vårdgivare. Vi har även erfarenhet av och välkomnar gärna ridgäster med funktionsnedsättningar av olika slag. Våra djur och miljön lämpar sig väl för hästunderstödda aktiviteter. Kontakta oss för mer information.

Se mer om hästunderstödda aktiviteter och hälsoeffekter av aktiviteter i skog och natur:

vårdguiden 1177

Ridning-Friskvård på 4 ben

Skog & Hälsa-SLU 

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande